Головна » 2016 » Листопад » 22 » Чистіша від сльози вона хай буде
00:31
Чистіша від сльози вона хай буде

   Доброю традицією нашої школи є проведення тематичних тижнів. Цього року першим стартував тиждень української  мови та літератури виставкою плакатів «Плекаймо рідне слово!». Учні 5-9 класів підготували художні роботи, в яких яскраво показали своє бачення проблем розвитку рідної мови. Вчителі української мови та літератури підготували інформаційні куточки «Чому так говорять»( Прядка Г.В.) та «День української писемності та мови» ( Дробітько О.В.).

   9 листопада у День української писемності та мови учні 6-9 класів взяли участь у ХVІ Всеукраїнському диктанті національної єдності. Цей захід  проводився з метою об’єднання усіх небайдужих навколо українського слова. Найголовніше – це не перевірка знань і не хизування здобутою високою оцінкою. Важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. І хоча високих оцінок за роботу ніхто не одержав (зважаючи на складність на диктанту, це було нелегко), усі учасники акції пройнялися духом єдності та співпраці.

   Під час проведення тижня у 6 класі пройшов урок «Пісні літературного походження. «Ще не вмерла України…» П. Чубинського, М. Вербицького — національний гімн нашої держави». Мета уроку - ознайомити учнів із специфікою пісні літературного походження, з історією створення національного гімну України, з авторами пісні-гімну; навчити аналізувати поетичний твір, визначати і коментувати його провідні мотиви, висловлювати судження про значення національного гімну в житті народу; розвивати навички виразно і вдумливо читати пісні; виховувати пошану до національних святинь, до України і її народу. Цікавим та змістовним виявився перегляд відеоматеріалу студії “Веселка-TV” “Гімн України - ода державності”, з якого діти дізналися про історію гімнів від стародавніх часів до наших днів, про особливості гімнів різних народів. Зокрема, цікавою була розповідь про історію написання гімну нашої держави П. Чубинським, автора музики  М.Вербицького. Учні також зрозуміли, як популярність пісні-гімну ширилася Україною, де і хто її виконував вперше, коли пісня «Ще не вмерла України…» стала офіційним гімном нашої держави. У виконанні дітей з різних куточків України прозвучав національний гімн.

   Цікавою окрасою тижня української мови та літератури став захід «І йшли віки, і були українці, і створили вони слово українське…»  (вчитель Г.В.Прядка). Ведучі розповіли за допомогою презентації  про етапи становлення української мови від найдавніших часів до сьогодення, переглянули відеоролик про Нестора Літописця. Потім учні школи мали змоги показати свої знання, проявити творчість та кмітливість у конкурсі знавців мови. Учні були поділені на 2 команди. У відбірковому турі «Хто швидше» давали відповіді на запитання протягом хвилини.  Питання стосувалися всіх розділів мовознавства.  Цікаво пройшов конкурс художників. На папері потрібно було  відтворити зміст прислів’їв «Язик до Києва доведе» та «Зробив діло – гуляй сміло».  Неабияк показали себе в  таких конкурсах, як мета грама, пантоміма,  подорож у мову, каламбур. Вдосконалювали свої комунікативні вміння при читанні скоромовок. Оцінювало роботу команд компетентне журі – заступник директора з навчально-виховної роботи Т.В.Лантух, вчитель математики В.В.Овчаренко. переможці нагороджені подарунками , учасники – заохочувальними призами.  

   Учні 3-9 класів взяли участь в унікальному мовному марафоні – XVII Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика. Переможцями першого туру, які візьмуть участь у ІІ районному турі, стали учні: Дудник Михайло (3 кл.), Гончаренко Ганна (3 кл.), Бережна Вікторія (4 кл.), Зайцева Аліса (5 кл.), Рева Артем (6 кл.).

                                       Вчителі  української мови та літератури                                                                                                Дробітько Ольга Василівна,   Прядка Галина Валеріївна

Переглядів: 409 | Додав: Specialforunet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: