Головна » 2016 » Травень » 24 » День вишиванки
22:53
День вишиванки

   В 2016 році День вишиванки припадає на 19 травня. День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане до сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. У цей день жителі України одягають вишиті сорочки з метою збереження культурної традиції, розвитку і популяризації національної моди. Акція розпочалась зі студентської ініціативи на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році.

   Свято національного костюму спрямований тільки на те, щоб зберегти історичну цінність української традиції створення і носіння вишиванок. Майже кожна область, кожен регіон, часто і окремі села, від матері до дочки передавали свої узори. Тому за кольором , орнаментом вишивки завжди можна визначити місце її виготовлення. Здебільшого в Україні  переважали вишивки червоними та чорними нитками. Вишиванням займалися кожну вільну хвилину, на вечорницях і вдосвітках, довгими осінньо-зимовими вечорами.

   У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг.

   Українська вишивка — один із видів народного декоративного мистецтва українців; орнаментальне або сюжетне зображення на тканині, шкірі, виконане різними ручними або машинними швами.

Минулого року  38 країн світу підтримали свято. А цього року  більше 50 країн долучилося до відзначення Дня вишиванки.

   Учнівський та педагогічний колективи нашої  школи взяли участь у Всеукраїнському Дні вишиванки.

Григор'єва Ірина Леонідівна, директор школи

Овчаренко Валентина Володимирівна, вчитель інформатики

Переглядів: 494 | Додав: Specialforunet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: