Головна » 2017 » Листопад » 20 » Від Нестора до наших днів
03:09
Від Нестора до наших днів

Мова

жива, барвінкова

милує, чарує, тішить

ти завжди поруч зі мною

колискова

За доброю традицією щорічно у листопаді у нашій школі проходить тиждень української мови та літератури. Цьогоріч він припав на 6 — 10 листопада. Заходи, проведені цього тижня, були цікавими та різноманітними.

7 листопада учні 5-9 класів зібралися на бібліотечний урок, який пройшов у нестандартній формі відеожурналу “Від Нестора до наших днів”. Захід мав на меті ознайомити дітей з історією життя видатного давньоруського письменника-літописця Нестора, з історією виникнення свята Дня української писемності та мови; з явищем русифікації та її наслідками; з’ясувати витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов; виховувати повагу до історичного минулого, інтерес до вивчення мов, любов до рідного слова.

Бібліотекар Дробітько Ольга Василівна розпочала урок з гуморески Павла Глазового “Кухлик”, актуальна тема якої стала мотивацією всього заходу.

ІІ сторінка відеожурналу мала назву “День української писемності та мови. Історичний екскурс”. Учні дізналися, чому саме 9 листопада святкують День української писемності та мови і коли саме його було встановлено.

Про Нестора Літописця та його працю переглянули відеоматеріал ІІІ сторінки “Преподобний Нестор Літописець - лаврський ченець і автор “Повісті временних літ”.

“Історія гідності. Русифікація України” - ІV сторінка журналу, яка розповіла про явище русифікації та її наслідки для України.

На інших сторінках журналу розповідалося про особливості відзначення свята та цікаві факти про українську мову.

8 листопада учні 5-9 класів взяли участь у мовознавчій грі “Філологічний квест”. Захід мав інтегрований напрям. Були залучені вчителі-предметники. Учні грали за правилами. Кожна команда отримала маршрутний лист, на якому було зазначено усі зупинки гри, почерговість їх відвідування. На кожній зупинці учні мали змогу отримати певну кількість літер. Фішки з літерами видавалися за кількістю правильних відповідей і оцінювалися в 1 бал кожна. Після виконання останнього завдання, учасники гри складали із зібраних літер слова, наклеюючи фішки на аркуш паперу. Усі слова мали відповідати літературним нормам, не повторюватися, не містити орфографічних помилок. Кожне слово оцінювалося за кількістю літер в ньому. Журі підрахувало кількість балів за зібрані літери та складені слова. Пройшовши усі станції: “Мовно-літературну”, “Мовно-матетичну”, “Мовно-історичну”, “Мовно-біологічну”, “Мовно-географічну”, “Мовно-спортивну” та “Мовно-музичну” - перемогу здобула команда 9 класу, яка набрала найбільшу кількість балів. Діти виявили неабияку кмітливість, вчилися працювати у команді, швидко реагувати та чітко виконувати завдання. Усі учасники гри отримали задоволення від атмосфери змагань.

У День української писемності та мови, 9 листопада, всі охочі мали нагоду написати радіодиктант національної єдності. Школа вже вкотре приєдналася до цієї події. Цього року диктант називався «Наші пісні». Його текст прочитав доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, теле- і радіоведучий Олександр Авраменко.

10 листопада у школі пройшов перший етап XVIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Переможці представлятимуть школу на районному етапі.

Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє. Мова живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб, прислухаючись до порад відомого нашого поета Максима Рильського:

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози

Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

Дробітько Ольга Василівна, вчитель української мови та літератури

Переглядів: 295 | Додав: Specialforunet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: