Головна » 2015 » Листопад » 24 » Те, що єднає
08:21
Те, що єднає

«Поки жива мова в устах народу,

до того часу  живий і народ»

К. Ушинський

   Тиждень української мови та літератури  в нашій слові розпочався 9 листопада в День української писемності та мови. Учні школи та вчителі приєдналися до унікальної події – всеукраїнського радіодиктанту національної  єдності, головною метою якого стала солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. Об’єднуюча функція мови якнайкраще виявилася під час цієї акції.

   Також цього дня у школі відбулася виставка плакатів «Малюємо мову».  Представлені роботи  мали на меті показати красу і милозвучність рідної мови, її багатий лексичний склад, розкрити важливість рідної мови для народу, необхідність берегти її та збагачувати.  Засобами образотворчого мистецтва учні 5-9 класів висловили свою любов та повагу до рідної мови.

   Цікавим та веселим видався мовознавчий турнір.  Учні 5-9 класів мали змогу показати свої знання, уміння, навички, ерудицію, кмітливість. Команди «Іменники» та «Прикметники» взяли участь у різноманітних конкурсах.: «Хвилинка», «Допиши фразеологізм», «Розгадай шараду», «Аукціон», «Сім і один», «Пантоміма». За результатами конкурсів перемогла команда «Прикметники» (Куделя Я., Овчаренко А., Овчаренко О., Боброва А., Стадніченко М.). Найактивніші учасники отримали пам’ятні подарунки.

   Також цього тижня учні 5-9 класів підготували літературну композицію «Мова – душа народу». Мета заходу – виховання в учнів любові та поваги до української мови, художнього слова, бажання вивчати рідну мову, розмовляти та спілкуватися нею. Прзвучали вірші про мову у виконанні Гордієнко А., Іванова Г., Овчаренко О., Іщенко Ю., Реви А., Руденко Д., Баран О., Міщенка С., Овчаренка А., Тімченка Я., Куделі Я. Присутні також мали змогу дізнатися про деякі факти з історії розвитку української мови. Цікавою та змістовною була розповідь ведучих свята про українського мецената з Канади Петра Яцика, його вагомий внесок у розвиток українських наукових та культурно-просвітницьких студій.

   З метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед учнівської молоді, виховання шани до культури і традицій українського народу у школі був проведений І етап XVI Міжнародного конкурсу з української мови та літератури імені П. Яцика.

                                                                                                Дробітько О.В. , вчитель української мови та літератури

                        

Переглядів: 337 | Додав: Specialforunet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: