Головна » 2018 » Лютий » 23 » День полеглих за рідну мову
02:56
День полеглих за рідну мову

 Міжнародний день рідної мови-Шкільне життя  Право на рідну мову – одне з головних прав людини, тому розмаїття мов на земній кулі потребує уваги і захисту.

   21 лютого наша країна разом з усім світом відзначає Міжнародний день рідної мови. Це день повернення до історичної пам’яті.

   21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту, спричинену урядовою забороною на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у країні став Днем полеглих за рідну мову. У жовтні 1999 року, на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у пам’ять про цю подію було запроваджено Міжнародний день рідної мови.

   Учні нашої школи також приєдналися до відзначення цієї дати. Учитель української мови Дробітько Ольга Василівна провела виховну бесіду з учнями 5-9 класів на тему «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу». У ході бесіди діти ознайомилися з історією свята та головною метою його відзначення - зміцнення державотворчої функції української мови, мов народів і національних меншин, що проживають на території України, відродження самобутніх традицій і звичаїв. Також учні 3-9 класів у цей день приєдналися до написання «диктанту єдності», що організував Інститут модернізації змісту освіти за підтримки Міністерства освіти і науки України. Особливістю цього «диктанту єдності» є його написання українською мовою та мовами національних меншин. Мета заходу – не перевірка знань дітей, а виховання національної свідомості дітей, поваги до своєї мови та мов інших народів.

   Кажуть, у нації не відібрати майбутнє і минуле, якщо не знищити її мову. Бо саме вона є тією рікою, що несе рідне слово із покоління в покоління.

Любіть красу своєї мови,

Звучання слів і запах слів.

Це квітка ніжна і чудова

Широких батьківських степів.

Дробітько Ольга Василівна, вчитель української мови та літератури

 

 

Переглядів: 264 | Додав: Specialforunet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: